Knäckebröder och knäckesystrar

Benny Andersson

Det finns två sorters skivor i mitt liv: grammofonskivor och knäckebrödsskivor. Båda ger magiska upplevelser.

Emad Bayoumy

Jag är en bondeson från Nilens delta och driver familjeföretaget Pyramidbageriet i Dala-Järna. Bröd skall smaka bra och vara näringsrikt. Brödets kulturella innehåll är minst lika viktigt – det är min filosofi. Knäckebröd är mitt liv – mitt levebröd, mitt livsverk och min passion.

Ernst Billgren

Älskar stor konst, därför också knäckebröd – den mest nordiska av kulturformer. Ett perfekt knäcke är i nivå med Giottos måleri; hård på ytan men när man väl bryter igenom så öppnas en värld av smaker och nyanser.

Fredrik Eriksson

Vid grytorna i Långbro Värdshus, där trivs jag bäst. Måltider bjuder på så många upplevelser och traditioner, och det är inspirerande att dyka upp i andra sammanhang, tillsammans med dem som vill slå vakt om vårt kulinariska arv.

Göran Greider

Det finns en poesi i knäckebröd. Det bakas på naturens enklaste ingredienser, härdas i vedeld, vänds av med brödspadar och doftar ljuvligt av rågens arom. Dalarnas bidrag till vårt kulinariska arv.

Ingemund Hägg

Upptäckte knäckebrödet i späd ålder. Njöt av tant Åkerströms i Hjortnäs hembakta hålkakor med smör på. På den vägen är det. Initierade första knäckebrödstestet 1972 (Dagens nyheter). Skrivit två kapitel om knäckebrödet i Gastronomisk kalender 1997 och 2005.

Jan Lapidoth

Under åren har jag burit med mig knäckebröd till mina många utlandsstationeringar. Lätt att frakta, enkelt att förvara och oumbärligt för att fira alla årets högtider. Knäckebröd symboliserar det goda livet.

Marie Ledin

Till min läggning är jag en fantast. Musik, böcker och så långt jag kan minnas knäckebröd. Knäckebröd gör vardag och fest till en upplevelse att försvara.

Matti Wiking Leino

Agronom och doktor i växtförädling. Forskar om kulturväxter i gränslandet mellan biologi och kulturhistoria. Skrivit om äldre spannmålssorter och odlar råg i trädgårdslandet.

Christina Mattsson

Knäckebröd innehåller nyttiga fibrer, har god hållbarhet och gamla anor. Dessutom är det otroligt gott och passar i alla sammanhang. För en folklorist och kulturhistoriker är knäckebröd ett självklart val inte bara till sillen och nubben utan varje dag året runt – morgon, middag och kväll.

Maud Onnermark

Matnörd som älskar knäckebröd, ett kulinariskt arv att bevara. Knäckebröd passar alla tider på dygnet, till alla högtider och årstider – hälsosamt, hållbart, billigt och klimatsmart. Efter en utlandsresa är alltid knäckebröd högst på min önskelista.

Veronica Stigsson

Vårdar och utvecklar, med stor kärlek till det hårda brödet, knäckebröd under Wasas varumärke. Undervisar de som behöver och vill i knäckebrödets blivande och varande och missar sällan en chans att prata textur och smak eller nyttan med att äta knäckebröd. Hon behåller sitt intresse för knäckebröd när hon nu arbetar för Löfbergs Lila.

Peter Ström

Ingen av de artister jag samarbetat med som producent och underhållningspoet har hyllat det svenska knäckebrödet från scenen. Nu tänker jag arbeta för att knäckebröd får sin givna plats inom svensk musikbeledsagad poesi.

Börge Österholm

Mycket kan jag undvara. Men aldrig knäckebröd. Som underlag för kall stekt ättikströmming eller julknäcke när julskinkan avsmakas dan före dan. Knäckebröd lyfter sovlet!