Uncategorized

Ingen jul utan knäckebröd

Julen närmar sig och vi är många som längtat ett bra tag efter all den goda julmaten med de inlagda julsillarna både klara och med krämiga såser, laxrätter, julkryddade köttbullar, Janssons frestelse och så julskinka förstås. Vad vore all denna julmat utan riktigt knäckebröd? För mig är det viktigt att koka skinkan själv och avnjuta den alldeles varm på kvällen den 23, det som i Skåne kallas för Lille julafton. Då verkligen frossar vi i julskinka och goda bröd. Vörtbröd och kavring i all ära, men skulle jag bara få äta ett enda bröd till den nykokta skinkan skulle det bli knäckebröd.

Jag minns en julbordssittning när det saknades knäckebröd på julbordet, det serverades enbart ljust surdegsbröd och söt mjuk limpa. Det blev inte samma njutning av maten när det inte fanns knäckebröd att äta till.

Jag vill ha riktigt knäckebröd bakat med rågmjöl, salt och jäst. Inte de där vetevarianterna med kryddor. Inget fel på dem men det går inte upp mot välgräddat knäckebröd. Den neutrala smaken, krispiga konsistensen förhöjer upplevelsen på hela sillbordet, laxrätterna och skinkan. Sent, sent på julaftonskvällen kanske suget efter något sätter in och vad kan då passa bättre än en knäckebrödsmacka med skinka och senap eller lagrad cheddarost.

Önskar er alla en riktigt God Jul!

Maud Onnermark
Chefredaktör och matskribent Ledamot av Knäckebrödsakademin