Uncategorized

Månadens krönika

EN LOVSÅNG TILL KNÄCKESNAPSEN

Efter den bekymmersamma tid vi alla genomlevt under det senaste året, väcks en längtan att få känna vad ordet frihet betyder. Att få vara mitt i en gemenskap. Men gemenskap kommer inte av sig självt. Gemenskap kräver verktyg och tillbehör.

Knäckebrödsnapsen vill försöka vara ett efterlängtat redskap att skapa kontakt mellan människor som sedan ett drygt år få känna på livets ödslighet. Detta trots många tappra digitala experiment med långväga, ofta odiciplinerade dialoger med mer eller mindre närvarande personer i passfotoformat på datorskärmen.

Dessutom är vi just nu mitt i en period som präglas av den årstid som brukar digna av silluncher med påfallande färsk potatis, överentusiastiska grillstunder, sena meningsutbyten i bersån, ibland på bryggan. Eller med insektstäta utflyktsmåltider i den obekväma terräng som naturen alltsom oftast erbjuder. Och det står inte länge på förrän de dillbeströdda röda kräftdjuren ligger där framför oss för att locka till mellanmänskliga festligheter.

När många människor kommer samman måste det finnas något som binder oss samman för att äkta glädje ska uppstå. 

Det är just här knäckebrödet med tillhörande snapsvisa kommer in. 

Det finns inget annat livsmedel som klarar så lång närvaro bland oss människor utan att försämras till smak, form eller innehåll. Under förutsättning att det är korrekt bakat. Knäckebrödsakademin stödjer endast knäckebröd som bakats med de rätta ingredienserna.

Eftersom knäckebrödet har en lång dokumenterad hållbarhet har vi människor ingen brådska med att bli bekant med det. Knäckebrödet väntar så gärna på oss. Vi kan helt enkelt ta gott om tid på oss. Men det är värt att inte vänta för länge. Det är nämligen omöjligt att tröttna på knäckebröd när man en gång blivit dess vän. 

Knäckebrödet har den unika egenskapen att trivas utmärkt med varje tänkbart tillbehör. Från att intagas som det är. Eller att betäckas med en lagom tunt lager äkta kärnat smör. Till att bestyckas med de mest exklusiva medpassagerare för att bli en individuell smakupplevelse för den som äter. 

Knäckebrödets smakuniversum är oändligt i likhet med varje annat universum. För att hålla oss på jorden kan man inte säga att ”the sky is the limit” utan mer att din egen fantasi sätter gränser för vad du kan tillföra en bit knäckebröd för att få uppleva att vara med om något som ingen annan kan ta ifrån dig.

Knäckebröd och snaps, säger någon misstänksamt?
Hur hör det ihop? 

Frågan är berättigad tills du provsmakat.
Därefter upphör frågan att existera. 

Knäckebrödet har nämligen förmågan att ge snapsen (oavsett sort och kryddning) den ”body” den saknar på egen hand.

Utan knäckebröd kan snapsen endast åstadkomma en tillfällig berusning som inte sällan ger svåra efterräkningar. 

I kombination med knäckebröd kan snapsen istället bjuda på en balanserad gastronomisk resa i en sinnevärld bland hisnande och färgsprakande scenerier, långt bortom bekymrens trista baksida av vardagen.

Att tänka på vid framförandet av en Knäckesnaps.

Några kommentarer till hur snapsvisan till Knäckebrödets ära bör framföras. Melodin har vi lånat från Evert Taubes älskade vals ”Så länge skutan kan gå”. Melodin har två musikaliska tema. Vi kan kalla det vers och mellandel. Mellandelen kallas ibland ”stick” i musikaliska sammanhang. 

Vers 1 skall framföras med en icke alltför munter attityd för att ge en något behärskat allvarsam karaktär till innehållet.

Mellanspelet (”sticket”) däremot skall framföras med stegrad lätthet så att man förstår att den som sjunger ser en begynnande ljusnande framtid. Trots allt.

Vers 2 skall slutligen framföras så man får uppleva musikstyckets förlösande budskap. Den ska därför levereras med auktoritet och övertygelse sammanvävt med en uppenbar glädje utan att för den skull låta glättig.

Denna snapsvisa är till skillnad från många liknande visor ingen ”flås-epistel” som ska vrålas fram. Det är ett stycke musikbeledsagad förkunnelse om en lycklig upptäckt. Hur ett av livets viktigaste ingredienser gör det möjligt att få uppleva en fullvärdig tillvaro.

Peter Ström
Från en trogen knäckebroder

————————————————————————-

EN KNÄCKEBRÖDSSNAPS
(Melodi: Så länge skutan kan gå / Evert Taube)

Vers 1
När allt omkring dig känns trist
I varje kö står du sist
Och du får spela en roll som en ständig statist
I denna dystra miljö
kan ändå födas ett frö
Så du får tro att det finns något mer än att dö

Mellanstycke
Men vem har sagt att just du måste ha det så där
Ta en snaps, och du inser vad du känner
Det är en dryck som kan skapa en skön atmosfär
Där du genast blir en ibland vänner

Vers 2
Men ska din stund bli komplett
Då finns det bara ett sätt
Så bryt en bit av den ädlaste föda man sett
Det gör att livet får stöd
När du vet om att du bjöd,
varenda snaps som du tar, på en bit knäckebröd!

SKÅL!