Uncategorized

Tidigare krönikor

JULI 2021

KNÄCKEBRÖD PÅ MUSEUM

Även om knäckebrödets historia är både lång och gedigen så hittar man knappast knäckebröd på museum. Anledningen är praktisk. Museerna spar inte vanligt bröd, inte ens hårt bröd och det har sin alldeles egna förklaring. Det rör sig nämligen andra i museisamlingarna än intendenter och tjänstemän och därför säger konservatorerna blankt nej när bröd ska sparas, inte ens hårt bröd blir sparat. Någon ordning måste det vara och skadedjuren ska inte få maten serverad.

Men ett slags bröd kan man ändå finna. Flera museer har sparat barkbröd. På Nordiska museet finns en liten rund ask med ”barkbröd från Norrland under hungersnöden 1868”. Barken var nära till hands när skörden slog fel eller inte räckte till. Inställningen till barkbröd var inte heller så negativ som man kan tro. Stora barnfamiljer blandade bark i mjölet utan att brödet för den skulle betraktades som nödföda. Men när spelmännen spelade Barkbrödslåten var det en signal att pengar skulle samlas in till de fattiga. Den här varianten upptecknades i Leksand och fick brett genomslag på 1970-talet med det svenska proggbandet Kebnekaise och gitarristen Kenny Håkansson.

Men vad gör man när man vill använda bröd i en utställning? Jo, man tillverkar brödkakor av trä eller gips – ett slags skådebröd med andra ord. Skådebröd var annars en tradition som innebar att man som dekoration bakade bröd som kunde ätas upp vid ett senare tillfälle. Särskilt till jul lade man bröd i olika former i konformade julhögar som ibland toppades med en ost eller korv som tecken på gårdens välstånd. Alla i familjen fick en egen hög med bröd som prydnad. Men det är en helt annan historia.

Christina Mattsson
Preses i Knäckebrödsakademin och tidigare styresman för Nordiska museet    


JUNI 2021

Frukosten stundar. Höjdpunkten är knäckebrödssmörgåsen. Stor naggad rundkaka. Vacker att se på. Bryter den försiktigt så att det blir tre bitar – lite olika stora, oregelbundna till formen. Tar en av dem och breder på smöret. Pålägg? Det ska vara något som ger heder åt brödet. Färger av olika slag. Idag gröna broccolibitar och röda tomater. Blir en vacker smörgås att skåda. Ett litet konsthantverk.

Teet är färdigt. Dags att hugga in. Alla sinnen igång. Rejält ljud när man tuggar, knalligt ska det vara. Samverkan mellan grönsakerna och brödet ger en angenäm smak. Storleken på brödet gör att det tar en stund att äta smörgåsen. Så ska det vara, inte hastigt glupa i sig. Det vill jag kalla frukost! Bra början på dagen.

Pålägg kan vara av alla de slag, alltefter tycke och smak. Som matchar det goda knäckebrödet. En höjdare försommartid är, kvällen innan nyupptagen och kokt potatis som till frukostsmörgåsen skärs i skivor och förädlas med dill. 

Ingemund Hägg
Ledamot av Knäckebrödsakademin